Verschillende types warmtepompen

Er zijn veel verschillende types warmtepompen. Ze werken echter allemaal volgens hetzelfde principe. Als u de meest efficiënte manier van verwarming en koeling wilt hebben dan is de geothermische warmtepomp een goede keuze. Omdat ze echter de grond zelf als warmtebron gebruiken zijn ze over het algemeen wel wat duurder om te installeren. Ze kunnen zowel lucht als water als medium gebruiken voor de warmteoverdracht.

Een ander type warmtepomp is een met zonne-energie ondersteunde warmtepomp. Dit type warmtepomp gebruikt de overvloedige energie van waterverwarming en koelsystemen om een warmtepomp aan te drijven welke verwarmt, ventileert en koelt. Omdat het de aanwezige warmte-energie van de water boiler gebruikt om de condensators aan te drijven is het minder kostbaar in gebruik dan de standaard lucht naar lucht types warmtepompen. In de meest efficiënte uitvoeringen van deze warmtepompen wordt de warmte welke wordt opgewekt door de condensators teruggeleid naar de boiler zodat hiermee het water weer verder opgewarmd kan worden.

Lucht naar lucht warmtepompen zijn het meest gebruikt en kunnen variëren van een verwarming voor kleine ruimtes tot volledige verwarmingssystemen die het hele huis beslaan. Hoe groter ze zijn, hoe complexer ze zijn om te installeren, maar in bijna elk geval is er veel te besparen indien men gebruik maakt van een warmtepomp voor het verwarmen en koelen van een huis.

Zelfs als er teruggegrepen moet worden naar traditionele manieren om het huis te verwarmen of te koelen kan een warmtepomp een aanzienlijke bijdrage leveren. Waar echter wel op gelet moet worden is dat deze apparaten het beste zijn voor matige verwarmings- en koelbehoeftes. Het is aan te raden dat de buitentemperatuur niet onder nul komt voor verwarmingsdoeleinden. In milde klimaten kan een warmtepomp 30 procent of meer besparen op traditionele systemen.