Werking

Waarom zijn warmtepompen zo renderend? De meeste warmtebronnen zetten een bepaald type energie om in warmte. Zo werken veel centrale verwarmingssystemen door het water te verwarmen door middel van gas, en dit water dan te verspreiden door de woning.

Een warmtepomp creƫert echter geen warmte, maar onttrekt die aan lucht (de omgekeerde werking van een koelkast). Na het ontrekken van die warmte aan de lucht, wordt deze doorgegeven aan water die dan op zijn beurt door de woning verspreid wordt. Door deze specifieke werking van de warmtepomp gebruikt de warmtepomp geen brandstof om warmte op te wekken.

Let wel: Een bepaalde hoeveelheid elektriciteit is nodig om de warmtepomp te laten werken. Dit is echter niets vergeleken met de energie die andere verwarmingssystemen nodig hebben.

De renderende werking van warmtepompen

Het rendement van warmtepompen die de warmte van lucht onttrekken en doorgeven van water, is ongeveer 3.5. Dat wil zeggen dat voor elke eenheid electriciteit die verbruikt wordt, er 3.5 eenheden warmte gegenereerd worden. Kortom, U ontvangt meer dan 3x zoveel warmte als u voor betaalt!

De werking van een warmtepomp heeft in principe vele voordelen.